top of page

Yazılar

SALATA HAZIRLARKEN DİKKAT!

Sağlıklı beslenme deyince ilk akla gelenler arasında yer alıyor, salata. Kışın ağır ve sıcak yemekleri yerini zeytinyağlılara, özellikle de bol yeşilliklerden oluşan salataya bırakıyor çoğu evde. Rokası, fesleğeni, taze soğanı, marulu, kıvırcığı, kuzu kulağı derken son yıllarda Akdeniz yeşilliklerinden polorosso ve lolorosso da sıkça çıkar oldu karşımıza. Zira yeşil yapraklı sebzeler yapı itibariyle pekçok hastalık riski taşıyan besinler. Bu nedenle satın alınmadan önce ve sonrasında kirli ellerle temas etmiş, pis sularla yıkanmış ya da gübrelerinden tamamen temizlenmemiş olabiliyor. Temizliği yeterince yapılmayan yeşillikler ishalden besin zehirlenmesine dek sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bununla birlikte çok sağlıklı beslendiğimizi düşünürken eklenen soslarla birlikrte bir ana yemekten daha fazla kalori alımına neden olabiliyor.

Yıkaması da önemli doğraması da

Salata malzemelerini musluk altında gelişigüzel bir şekilde hızlıca temizlemek çokça yapılan yanlışlardan. Musluk altında akıttıktan sonra içine sirke koyduğunuz bol su dolu bir kapta yeşillikleri bekletmek gerekiyor. Bir süre sonra suyu değiştirilip tekrar yıkanmalı. Yıkanan sebzeyi daha önce üzerinde işlem yapılmamış bir kesme tahtasında doğramalı. Yeşillikleri doğrarken metal bıçak değil tahta bıçak kullanılmalı. Hatta en iyisi elinizle doğramak. Zira metal, yeşilliklerde vitamin ve mineral kaybına yol açıyor. Hele ki küçük çocuklar için bu değerler çok büyük önem taşıyor. Yeşillikleri küçük parçalar yerine büyük parçalar şeklinde doğramak da en faydalısı.

Soslara dikkat!

Bol yeşillikli bir salata hazırladınız. İçine semizotu, ıspanak, marul, maydanoz, roka, tere, biber, soya fasulyesi, soya filizi, enginar, salatalık gibi sevdiğiniz malzemelrden eklediniz. Hatta çeşitli renkteki meyvelerle tatlandırdınız. Düşük kalorisi ve sağlığa kattığı değer ile nefis salatanız hazır. Ama yine dikkat! Düşük kalorili diyetlerin vazgeçilmezi olan salatanın, daha fazla kilo almanıza da yol açabilir. Barındırdığı sosun içeriğine bağlı olarak bir ana yemekten çok daha fazla kalori alabilirsiniz.


İşte salatalarınıza ilave ettiğiniz sosların kalori değerleri;

Sezar sos 1 yemek kaşığı 60 kalori

İtalyan sos 1 yemek kaşığı 80 kalori

Fransız sosu 1 yemek kaşığı 70 kalori

Pesto sos 1 yemek kaşığı 45 kalori

Binada sosu 1 yemek kaşığı 60 kalori

Sirke 1 yemek kaşığı 2 kalori

Zeytinyağı 1 yemek kaşığı 90 kalori

Nar ekşisi 1 yemek kaşığı 26 kalori

Limon suyu 1 yemek kaşığı 4 kalori

Son Yazılar
Arşiv
Takipte kalın
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page