top of page

Yazılar

14 ŞUBATA YALNIZLIK REÇETESİ


Beslenme alışkanlıkları ve tüketilen besinler vücutta bazı nörotransmitter adı verilen taşıyıcı kimyasalların üretimini etkileyerek endorfin ve serotonin salgısını yönetir. Ruh halini belirleyen bu iki hormon daha zinde, daha canlı, daha aktif hissetmenizi sağlayarak sağlayarak günlük yaşam kalitesini artırır. Sevgililer günü yaklaşırken ve herkesi bir hediye telaşı sarmışken ve ortalıkta küçük sevgi yumakları gezinirken kendinizi yalnız hissediyorsanız bu besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin.

YUMURTA: Yapısında triptofan adlı aminoasidi barındıran yumurta seratonin düzeyini arttırmaya yardımcı olur. 14 Şubat sabahı kendinize güzel bir omlet yapmayı ya da haşlanmış yumurta tercih etmeyi ihmal etmeyin.

YULAF: Triptofanın seratonine dönüşmesi için B6 vitaminine ihtiyaç vardır ki bunun en iyi kaynaklarından birini yulaf oluşturur. Eğer yumurta alerjiniz varsa ya da tüketmekte zorlanıyorsanız kahvaltıda kendinize meyveler eşliğinde yoğurt ve süt ilaveli bir yulaf karışımı h

azırlayabilirsiniz.

SOMON: Omega 3 yağ asitlerinin ruh hali ile bağdaştırıldığı ve depresyon karşıtı bir etkiye sahip olduğu artık yapılan çalışmalarla desteklenmiş durumda. Yoğun ve stresli bir hayatınız varsa düzenli olarak balık tercih etmenizde fayda var. Omega 3 ün en zengin kaynaklarından biri olan somonun koyu yeşil yapraklılardan oluşan bir salata ile tüketimi B6 vitamini desteği ile de daha canlı hissetmenizi sağlayacaktır.

MUZ: Triptofan, potasyum, fosfor, magnezyum, lif ve B vitaminlerinden zengin yapısıyla seratonin salgılanmasına yardımcı olur. Gün içerisinde 1 adet tüketilebilir fakat şeker içeriği de düşünüldüğünde akşam saatlerinde tercih edilmemelidir.

CEVİZ: Triptofan, B6 vitamini ve omega 3 yağ asitlerinden zengin olduğundan sinir sisteminin onarımında aktif rol oynar ve depresyon karşıtıdır. Kahvaltı da veya salataların üzerine veya ara öğünlerde aktif olarak kullanılabilir. Fakat yağ oranı yüksek olduğu için 4 yarım ceviz ölçüsü geçilmemelidir.

ISPANAK: Folik asit eksikliğinde vücut yeterli seratonini üretemeyebilir ve depresyon gibi rahatsızlıkları çağırabilir. Kış aylarının en etkin antidepresanını salatalarda veya pişmiş olarak sıklıkla tercih etmekte fayda var. 14 Şubat günü kendiniz için hazırladığınız somonun yanına yapacağınız bir ıspanak sote veya taze ıspanak yaprakları içeren salata daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

KIRMIZI BİBER: Yapılan bir çalışma, kırmızı biberin içerisinde bulunan kapsaisin adlı bielşenin dildeki tat tomurcukları ile temas ettiğinde endorfin salınımını tetiklediğini ortaya koyuyor ve bu sayede kişi de haz duygusu yarattığı önesürülüyor. Öğünlerde sıklıkla tercih etmekte fayda var.

BİTTER ÇİKOLATA: Hiç kuşkusuz çikolatanın içeriğinde bulunan magnezyum seratonin hormonun üretimine yardımcı oluyor ve kişinin daha mutlu hissetmesini sağlıyor. Fakat tüketilen miktara ve cinse dikkat etmkte fayda var. Mümkün olduğunca kakao oranı yüksek bir çikolatayı 30 gr'ın üstüne çıkmadan tüketilmesi tavsiye edilebilir.

YOĞURT: Kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi mineraller ve ribflavin gibi B vitaminlerinden zengin oluşuyla birlikte kendi suyuyla birlikte tüketildiğinde seratonin ve endorfin salınımına destek verir. Enerji ihtiyacına göre günde bir veya 2 kase tüketilebilir.

ÇİLEK: B ve C vitaminlerinden oldukça zengin bir kaynaktır. Endorfin düzeyinin yüksek seviyelere ulaşmasına yardımcı olur. Gün içerisinde 10-12 adet tercih edilebilir.

Son Yazılar
Arşiv
Takipte kalın
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page